Advertisement

Τεχνολογικές Ειδήσεις, Υποστήριξη, Διαδίκτυο, Ψυχαγωγία, Αγγελίες, Smartphones, Tablets, Games, Eπιστήμη, Free Software

 • Δεν μπορείτε να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα


  Απαντήσεις σε αυτό το θέμα

  Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]  

  Δημοσίευση: 1 [Οδηγός Αγοράς] Τροφοδοτικό (PSU) Την / Το Πεμ 02 Ιουλ 2015, 16:01

  vasilis84

  vasilis84
  Member

  Επιστροφή στην κορυφή


  Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο σημαντικά μέρη σε οποιοδήποτε υπολογιστή, θεωρώντας ότι κάθε συνιστώσα βασίζεται σε αυτό. Όταν όμως πρόκειται για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ενός υπολογιστή, το τροφοδοτικό συνήθως είναι το λιγότερο συναρπαστικό κομμάτι του παζλ.

  Η επένδυση σε ένα καλοφτιαγμένο τροφοδοτικό που μπορεί να χειριστεί τις ανάγκες των parts που διαθέτει ο υπολογιστής σας μπορεί να σας βοηθήσει να γλυτώσετε από αρκετούς μπελάδες οι οποίοι μπορεί να σας δημιουργήσουν ζητήματα δυσλειτουργίας ή ακόμη και αχρηστίας του υπολογιστή.

  ΜΕΓΕΘΟΣ

  Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να προσέξετε είναι το μέγεθος του, αυτό εξαρτάται από τον χώρο που διαθέτει το κουτί του υπολογιστή σας.

  Επειδή υπάρχουν αρκετά μεγέθη κουτιών υπάρχουν και ανάλογα τροφοδοτικά, για αυτό θα πρέπει να ανατρέξετε στην σελίδα του κατασκευαστή του κουτιού ή στο manual για να δείτε τις ακριβείς διαστάσεις που μπορεί να φιλοξενήσει το κουτί σας.  Αφού δείτε τις διαστάσεις του κουτιού τότε η ανάλογη κίνηση θα γίνει και στη σελίδα κατασκευαστή του τροφοδοτικού που θα καταλήξετε για να γίνει και η σύγκριση μεγέθους τροφοδοτικού και χώρου στο κουτί.

  WATT

  Η επόμενη σκέψη είναι η ισχύς για να τροφοδοτήσει όλα τα εξαρτήματα του υπολογιστή σας.

  Συνήθως τα πιο απαιτητικά κομμάτια του υπολογιστή είναι ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών και οι σκληροί δίσκοι.

  Οι κατασκευαστές πάντα αναφέρουν την μέγιστη απόδοση τους χωρίς όμως υπερχρονισμό (overclocking), συγκεκριμένα στο πιο ενεργοβόρο κομμάτι που είναι η κάρτα γραφικών αναφέρεται ότι απαιτείται τροφοδοτικό από ένα επίπεδο watt και άνω.

  Αυτό όμως δεν σας αρκεί, υπάρχουν αρκετά κομμάτια ακόμη που μπορεί να έχετε που πρέπει να υπολογιστούν, όπως η μητρική, οι μνήμες, οι ανεμιστήρες, controllers που μπορεί να διαθέτει το κουτί κ.α.

  Οπότε για να πάρετε μια γενική ιδέα για το πόση ισχύ απαιτεί το σύστημά σας υπάρχει ένας ευκολός τρόπος.

  Οι αριθμομηχανές τροφοδοσίας μπορούν να σας δώσουν μια αρκετά ακριβή εκτίμηση των ενεργειακών αναγκών σας με λίγη προσπάθεια.

  Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε τις συσκευές που αποτελείται ο υπολογιστής σας.

  Μερικές από τις αριθμομηχανές είναι οι παρακάτω:

  extreme outervision
  powersupply calculator
  msi calculator
  coolermaster outervision
  asus powersupply

  Κάποιες είναι αρκετά αναλυτικές και κάποιες αρκετά πιο απλές, την ουσία όμως των αναγκών του υπολογιστή σας θα την εκτιμήσουν αρκετά ρεαλιστικά.

  Προσέξτε όμως, οι αριθμομηχανές θα σας αναφέρουν την μέγιστη κατανάλωση που θα φτάσει ο υπολογιστής στο 100%, οπότε σίγουρα πρέπει να προβείτε σε μια επιλογή με ένα μεγαλύτερο περιθώριο watt (100W-150W παραπάνω) ώστε να μην πιέζεται το τροφοδοτικό στο 100% όταν αυτό χρειαστεί και στην περίπτωση αναβάθμισης να εξακολουθεί να σας καλύπτει χωρίς να χρειαστεί να προβείτε σε νέα αγορά.

  Αντίστοιχα αν πρόκειται να ασχοληθείτε με overclocking εκεί πρέπει να υπάρχουν αρκετά μεγάλα περιθώρια (250W-350W παραπάνω) διότι η αριθμομηχανή δίνει μόνο τις ονομαστικές τιμές που αναφέρουν οι κατασκευαστές και όχι στην κατάσταση πίεσης πάνω από τα όρια τους.  Κάτι πιο εξειδικευμένο που αφορά κυρίως PC gamers οι οποίοι διαθέτουν αρκετά ενεργοβόρες κάρτες γραφικών είναι η απόδοση των αμπέρ που προσφέρουν οι έξοδοι των 12V του τροφοδοτικού.

  Τα 12V είναι τα πιο σημαντικά, όσο περισσότερα αμπέρ μπορούν να αποδώσουν τόσο πιο άνετη θα είναι η χρήση και η αναβάθμιση αν χρειαστεί και επιπλέον κάρτας γραφικών.

  Ειδικά για τους χρήστες που θα υπερχρονίσουν την κάρτα γραφικών ή βάλουν δυο κάρτες και παραπάνω θα πρέπει να δώσουν αρκετή προσοχή σε αυτό το χαρακτηριστικό ώστε να είναι ομαλή η λειτουργία τους.

  Συνιστούμε να ανατρέξετε στην σελίδα κατασκευαστή της κάρτας γραφικών για να δείτε τις ακριβείς απαιτήσεις και στη σελίδα κατασκευαστή του τροφοδοτικού ώστε να δείτε πόσα αμπέρ αποδίδει στα κανάλια των 12V.

  ΚΑΛΩΔΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

  Συμβατότητα

  Αν προτίθεστε να φτιάξετε νέο σύστημα τότε όλα τα τροφοδοτικά των γνωστών εταιριών είναι συμβατά.

  Αν όμως θέλετε να αναβαθμίσετε το τροφοδοτικό του παλιού συστήματος σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε δυο βήματα. Πρώτα πρέπει να δείτε στην σελίδα κατασκευαστή της μητρικής κάρτας που διαθέτει ο υπολογιστής σας τις απαιτήσεις σύνδεσης, έπειτα θα πρέπει να αναζητήσετε και στο τροφοδοτικό που σας ενδιαφέρει να διαθέτει τα κατάλληλα καλώδια σύνδεσης που εφαρμόζουν στην δική σας μητρική κάρτα, κάρτα γραφικών κτλ.  Απαιτήσεις τροφοδοσίας

  Αφού λύσετε το κομμάτι συμβατότητας θα πρέπει να επιλέξετε ένα τροφοδοτικό το οποίο διαθέτει όλα τα καλώδια σύνδεσης που χρειάζονται τα κομμάτια του υπολογιστή.  Συνήθως επιλέγουμε ένα τροφοδοτικό το οποίο μπορεί να διαθέτει περισσότερα καλώδια ώστε να καλύψει και μελλοντικές αναβαθμίσεις.

  Αποσπώμενα και Ενσωματωμένα καλώδια

  Υπάρχουν τρεις διαφορετικές επιλογές:

  Non modular: Τα τροφοδοτικά που διαθέτουν όλα τα καλώδια ενσωματωμένα.  Semi modular: Τα τροφοδοτικά με τα βασικά καλώδια για την τροφοδοσία της μητρικής ενσωματωμένα και τα sata/molex/pci-e αποσπώμενα.  Fully modular: Τα τροφοδοτικά που έχουν όλα τα καλώδια αποσπώμενα.  Προφανώς σε αυτό το κομμάτι η καλύτερη επιλογή είναι τα αποσπώμενα καλώδια, ίσως κοστίζει λίγο παραπάνω αλλά τα θετικά είναι αρκετά και σημαντικά.

  Πρώτα από όλα θα χρησιμοποιήσετε μόνο τα καλώδια που χρειάζεστε οπότε δεν θα χρειαστεί να υπάρχουν περισσευόμενα μέσα στον υπολογιστή που θα πρέπει να τα στριμώξετε κάπου. Εκεί που θα τα στριμώξετε πιθανότατα θα αποκόπτουν και την κυκλοφορία του αέρα, οπότε θα δημιουργούν και πρόβλημα αύξησης της θερμοκρασίας χωρίς να το αντιληφθείτε. Το χειρότερο σενάριο είναι να γίνει κάποια επαφή με πηγή ρεύματος και να προκληθεί βραχυκύκλωμα.

  Αν διαθέτετε κουτί με πλαϊνό παράθυρο plexiglass και θέλετε να έχετε μια καλύτερη εμφάνιση σίγουρα θα σας βοηθήσει αρκετά αφού θα φαίνονται μόνο αυτά που είναι συνδεδεμένα.

  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ


  Κρίνει τις δυνατότητες απόδοσης και το κόστος του τροφοδοτικού.

  Εκεί βασίζεται η απόδοση του συστήματος, δηλαδή κατά πόσο αξιόπιστα και σταθερά μεταφέρει το ρεύμα που απαιτείται στα κομμάτια του υπολογιστή σας.

  Είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να ορίσει την κατανάλωση, για αυτό έχει δημιουργηθεί μια κλίμακα η οποία διαχωρίζει την απόδοση των τροφοδοτικών και ονομάζεται “efficiency rating”.

  Αυτή η κλίμακα ορίζει το κατά πόσο αποτελεσματικό είναι ένα τροφοδοτικό στην παροχή της ενέργειας σε σχέση με τις απώλειες που έχει λόγο της θερμοκρασίας που αναπτύσσει.

  Αν πούμε δηλαδή ότι ένα τροφοδοτικό 600W μπορεί να αποδώσει το 70% τότε αυτό σημαίνει πως ο υπολογιστής απορροφά τα 420W ενώ τα υπόλοιπα 180W θα τα εκπέμψει ως θερμότητα.

  Οπότε όσο μεγαλύτερος ο αριθμός απόδοσης, τόσο μικρότερη σπατάλη ενέργειας δημιουργείται και έτσι θα έχετε μικρότερη κατανάλωση ρεύματος και αξιόπιστη λειτουργία του υπολογιστή.

  Ακόμη πιο θετικό είναι το γεγονός πως εφόσον διατηρείται σε χαμηλές θερμοκρασίες το τροφοδοτικό βοηθά στην χαμηλότερη θερμοκρασία των κομματιών του υπολογιστή, οπότε θα υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες απόδοσης ολόκληρου του συστήματος.

  Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και το μέγεθος ανεμιστήρα που διαθέτει, αν είναι μεγάλου μεγέθους 14cm τότε θα είναι αρκετά αποδοτικός και αρκετά πιο αθόρυβος από έναν 12cm. Υπάρχουν και τροφοδοτικά με παθητική ψύξη όπου είναι αθόρυβα τα οποία όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα μικρών απαιτήσεων.

  Σε όλα τα τροφοδοτικά που κατασκευάζονται από γνωστές εταιρίες θα διακρίνεται ένα λογότυπο το οποίο αναγράφει 80plus και αλλάζει το χρώμα αναγνώρισης. Για να βοηθήσουμε στην κατανόηση της κλίμακας θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με την κλίμακα των μεταλλίων σε ένα άθλημα.  Με την κατασκευή του τροφοδοτικού βάση των δοκιμών που πραγματοποιούνται σε διάφορα ποσοστά φορτίων, 20/50/100% βγαίνει ο μέσος όρος απόδοσης.

  Στη ιστοσελίδα plugloadsolutions μπορείτε να δείτε ποια τροφοδοτικά διαθέτουν πιστοποίηση 80plus όπως και μια μικρή παρουσίαση της απόδοσης τους ανά ποσοστό φορτίου.  Σε όλα τα τροφοδοτικά που έχουν πιστοποίηση 80plus υπάρχουν και αρκετές δικλείδες ασφαλείας (OCP, OVP, SCP, OPP, OTP, UVP), οι οποίες είναι σημαντικές για την περίπτωση απότομης διακοπής ρεύματος ή υπέρτασης ώστε να προστατέψει όλα τα κομμάτια του υπολογιστή σας.

  Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή θελήσετε την βοήθεια μας για να επιλέξετε το κατάλληλο τροφοδοτικό για το δικό σας σύστημα μπορείτε να γράψετε στα σχόλια.

  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

  Δημοσίευση: 2 Απ: [Οδηγός Αγοράς] Τροφοδοτικό (PSU) Την / Το Παρ 01 Απρ 2016, 11:28

  soumaxer

  soumaxer
  Member

  Επιστροφή στην κορυφή
  Ευχαριστώ

  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

  Δημοσίευση: 3 Απ: [Οδηγός Αγοράς] Τροφοδοτικό (PSU) Την / Το Παρ 10 Φεβ 2017, 00:56

  Επιστροφή στην κορυφή
  Υπαρχει καποιος τροπος να προστατευτει ενα pc και κατ επέκταση ένα τροφοδοτικό από απότομη πτώση τάσης ? Εννοώ εκτός απο UPS Αν υπαρχει καποια ασφαλεια σε ακριβοτερα τροφοδοτικα για προστασια. Εχω δει πολλες φορες και μ εχει τυχει αλλες τοσες να καιγεται τροφοδοτικο λογω πτωσης ρευματος.

  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών https://seomarketer.gr

  Δημοσίευση: 4 Απ: [Οδηγός Αγοράς] Τροφοδοτικό (PSU) Την / Το Παρ 10 Φεβ 2017, 13:08

  Θάλεια

  Θάλεια
  Administrator

  Επιστροφή στην κορυφή
  @Seomarketergr έγραψε:Υπαρχει καποιος τροπος να προστατευτει ενα pc και κατ επέκταση ένα τροφοδοτικό από απότομη πτώση τάσης ? Εννοώ εκτός απο UPS Αν υπαρχει καποια ασφαλεια σε ακριβοτερα τροφοδοτικα για προστασια. Εχω δει πολλες φορες και μ εχει τυχει αλλες τοσες να καιγεται τροφοδοτικο λογω πτωσης ρευματος.


  Όντως @Seomarketergr Το ίδιο μου έχει συμβεί και εμένα μια φορά αλλά με ένα σωστό πολύμπριζο ασφαλείας μέχρι στιγμής είμαι εντάξει.  ο σεβασμος δεν γεννιεται μονος του αλλα κερδίζεται!! Wink

  Αίτηση για newsposters ΕΔΩ
  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών https://www.thegreeksenergy.com/forum

  Δημοσίευση: 5 Απ: [Οδηγός Αγοράς] Τροφοδοτικό (PSU) Την / Το Παρ 10 Φεβ 2017, 14:24

  Επιστροφή στην κορυφή
  Ευχαριστω Θαλεια αλλα αν και ειναι να συμβει το κακο θα γινει..

  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών https://seomarketer.gr

  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

  Δεν μπορείτε να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα


  Μοιραστείτε αυτό το θέμα

  Url
  BBcode
  HTML

  Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή. Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης