Advertisement

Τεχνολογικές Ειδήσεις, Υποστήριξη, Διαδίκτυο, Ψυχαγωγία, Αγγελίες, Smartphones, Tablets, Games, Eπιστήμη, Free Software

 • Δεν μπορείτε να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα


  Απαντήσεις σε αυτό το θέμα

  Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]  

  Δημοσίευση: 1 [Οδηγός Αγοράς] Τηλεόραση Την / Το Πεμ 02 Ιουλ 2015, 15:54

  vasilis84

  vasilis84
  Member

  Επιστροφή στην κορυφή


  Προετοιμαστείτε κατάλληλα ώστε να αγοράσετε την τηλεόραση που θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες σας.

  Πλέον η αγορά μιας τηλεόρασης απαιτεί κάποιες παραπάνω γνώσεις αφού εκτός από την βασική της ιδιότητα η τηλεόραση έχει αποκτήσει τις δυνατότητες ενός κέντρου ψυχαγωγίας που περιλαμβάνει την επικοινωνία, την αλληλεπίδραση και την διασκέδαση.

  Αρχικά θα διαβάσετε τα βασικά χαρακτηριστικά για να προσέξετε τι πρέπει να διαθέτει μια τηλεόραση ώστε να σας δίνει την ποιότητα που επιθυμείτε.

  Έπειτα θα σας παρουσιάσουμε τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε τύπου τηλεόρασης για να διακρίνετε ποιός τύπος ταιριάζει στις ανάγκες σας και τέλος θα σας αναφέρουμε τις έξτρα δυνατότητες που μπορούν να κάνουν μια τηλεόραση πιο διασκεδαστική.

  Βασικά Χαρακτηριστικά

  Μέγεθος

  Το μέγεθος της τηλεόρασης ορίζεται από την διαγώνιο που αποτελείται και η μονάδα μέτρησης που είναι οι ίντσες (1" = 2,5 cm).

  Στην αγορά μπορείτε να βρείτε τηλεοράσεις όπου το μέγεθος τους ξεκινά από 16” και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 90”.

  Για να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος για εσάς θα πρέπει να προσέξετε δύο παράγοντες:

  Να υπάρχει διαθέσιμος χώρος εκεί που προορίζεται να τοποθετηθεί η τηλεόραση (σε έπιπλο ή επιτοίχια)
  Η απόσταση θέασης που θα έχετε

  Παρακάτω θα δείτε έναν ενδεικτικό πίνακα για να καταλάβετε την αναλογία ιδανικού μεγέθους και απόστασης θέασης.  Αναλογία

  Η αναλογία της οθόνης ορίζεται από το νούμερο των οριζόντιων εικονοστοιχείων (pixels) προς τα κάθετα, πλέον ο πιο κοινός τύπος των οθονών ευρείας αναλογίας είναι το 16:9.

  Το 16:9 χρησιμοποιείται στις περισσότερες τηλεοράσεις ενώ σιγά σιγά κάνει την εμφάνιση του άλλο ένα πρότυπο το οποίο είναι το 21:9 όπου η οθόνη είναι ακόμη πιο ευρεία (ιδανική για τους cinefil).  Ανάλυση

  Όλες οι τηλεοράσεις μπορούν να αποδώσουν ποιοτικά μόνο μια ανάλυση η οποία δίδεται κατασκευαστικά, αυτή ονομάζεται native.

  Αυτή είναι η φυσική απόδοση των οριζόντιων και κάθετων εικονοστοιχείων που έχει δημιουργηθεί το panel της οθόνης. Αν το σήμα που δίδεται στην τηλεόραση είναι χαμηλότερης ανάλυσης από την native θα μπορεί να δείξει το περιεχόμενο αλλά όχι με την ίδια ποιότητα που θα το βλέπατε αν ήταν στην πλήρη κλίμακα της.

  Οι κατηγορίες που διακρίνονται είναι τρεις:

  HD READY

  Ορίζεται από 1366*768 εικονοστοιχεία και συνήθως χρησιμοποιείται στις τηλεοράσεις μικρού μεγέθους (προτιμήστε την σε τηλεοράσεις έως 32”).
  FULL HD

  Ορίζεται από 1920*1080 εικονοστοιχεία και συνήθως χρησιμοποιείται στις τηλεοράσεις μεγέθους από 32” και άνω.
  ULTRA HD

  Ορίζεται από 3840x2160 εικονοστοιχεία και συνήθως χρησιμοποιείται στις τηλεοράσεις μεγέθους από 40” και άνω.

  *Tip: Όσο μεγαλύτερη ανάλυση έχει η τηλεόραση που θα επιλέξετε τόσο πιο ποιοτική και λεπτομερή εικόνα θα έχετε, αρκεί και η πηγή που δίνει το σήμα να δίνει την αντίστοιχη ανάλυση.

  Επίστρωση (Coating)

  Η επίστρωση στις τηλεοράσεις είναι ένα πολύ λεπτό φίλτρο μπροστά από το panel το οποίο τις διαχωρίζει σε δύο κατηγορίες:
  Γυαλιστερή (glossy)

  Η πλειονότητα των τηλεοράσεων (LCD-LED) χρησιμοποιεί την γυαλιστερή επίστρωση, αυτό προκύπτει διότι αποδίδει καλύτερα τα χρώματα σε καταστάσεις χαμηλού φωτισμού και αυξάνει φαινομενικά την αντίθεση. Η αδυναμία της είναι το έντονα φωτεινό περιβάλλον όπου παράγει είδωλα και ανακλάσεις.  Ματ (anti-glare)

  Η ματ επίστρωση βοηθά στην εξάλειψη των αρνητικών της glossy, δηλαδή στο να μην δημιουργούνται ανακλάσεις και είδωλα, δεν έχει όμως την απόδοση χρωμάτων που δημιουργούνται στην glossy.

  Αν πρόκειται για Plasma τηλεόραση και υπάρχει έντονος φωτισμός στον χώρο μπορεί να φαίνεται μουντή η εικόνα λόγο της μειωμένης φωτεινότητας που μπορεί να προσδώσει σε σχέση με τις LCD-LED-OLED.

  *Tip: Το ιδανικό είναι να δείτε από κοντά σε λειτουργία και τους δύο τύπους προτού αποφασίσετε.
  Τύποι Panel

  twisted nematic (TN)

  Το πιο κοινό και φθηνό panel τηλεόρασης είναι το TN, το οποίο διαθέτει πολύ καλό χρόνο απόκρισης και μπορεί να λειτουργήσει σε υψηλές συχνότητες ανανέωσης (ιδανικό για 3D θέαση).

  Σαν αρνητικά θα αναφέραμε ότι έχουν περιορισμένες γωνίες θέασης και αναπαραγωγή χρωμάτων δεν είναι αξιόλογη (ειδικά στην απόδοση μαύρου).  Vertical alignment (VA)

  Τα VA (γνωστά ως PVA και MVA), προσφέρουν καλύτερες γωνίες θέασης σε σχέση με τα TN panels, πολύ καλή αναπαραγωγή χρωμάτων, υψηλή αντίθεση και καλύτερα επίπεδα απόδοσης βάθους του μαύρου χρώματος (η καλύτερη μετά τις PLASMA TV).

  Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια σκάλα ανώτερα από τα TN panel στην ποιότητα της εικόνας αλλά όχι ιδανικά για θέαση 3D αφού υστερούν στην συχνότητα ανανέωσης.

  in-plane switching (IPS)

  Τα IPS panels (τεχνολογία της LG) μαζί με τα PLS panels (τεχνολογία της Samsung) προσφέρουν καλές γωνίες θέασης, καλή απόδοση μαύρου και την πιο αξιόλογη αναπαραγωγή χρωμάτων. Υστερούν στη συχνότητα ανανέωσης σε σχέση με τα TN panels αλλά φαίνεται πως και αυτός ο τομέας σταδιακά βελτιώνεται από τα νεότερα μοντέλα (για χρήση 3D).

  Αντίθεση (Contrast Ratio)


  Είναι η μέτρηση της διαφοράς φωτεινότητας του πιο σκοτεινού από το πιο φωτεινό σημείο του panel της τηλεόρασης, δηλαδή πρακτικά το πόσο βαθύτερο μαύρο μπορεί να αποδώσει σε σχέση με το φωτεινότερο λευκό.

  Η αντίθεση μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με τις σκηνές που προβάλει εκείνη την στιγμή η τηλεόραση, όσο μεγαλύτερο νούμερο αναφέρει ο κατασκευαστής τόσο καλύτερη απόδοση θα έχετε σε ταινίες και βιντεοπαιχνίδια.

  *Tip: Οι Plasma τηλεοράσεις έχουν καλύτερη αντίθεση από τις LCD-LED αλλά με την έλευση των OLED θα υπάρχει νέος κυρίαρχος σε αυτό τον τομέα.

  Συχνότητα ανανέωσης (Refresh Rate)


  Περιγράφει τον αριθμό των καρέ που ανανεώνονται στο panel σε ένα δευτερόλεπτο, αυτή μετράται σε Hertz (Hz) και όσο μεγαλύτερη είναι τόσο καλύτερη ομαλότητα και καθαρότητα μπορεί να προσδώσει σε μία γρήγορη σκηνή.

  Οι πιο συνήθης ταχύτητες είναι τα 50Hz και τα 100Hz όμως ο κάθε κατασκευαστής έχει δημιουργήσει ένα δικό του σύστημα μέτρησης ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται (MotionFlow, MCI, CRM κτλ.) η οποία προσφέρει την δυνατότητα εικονικής αύξησης της ανανέωσης.

  *Tip: Εάν πρόκειται να αγοράσετε μια τηλεόραση για να απολαμβάνετε 3D περιεχόμενο ή να παίζετε βιντεοπαιχνίδια πρέπει να δώσετε μεγάλη βάση σε αυτό το χαρακτηριστικό αφού θα βοηθήσει ώστε να είναι πολύ ξεκούραστη η θέαση και πολύ ομαλές η γρήγορες σκηνές.

  Ήχος

  Ο ήχος είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά στο οποίο συνήθως δεν δίδεται η ανάλογη βαρύτητα από τους υποψηφίους αγοραστές, σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να προσέξετε ανάλογα με την χρήση που προορίζεται η τηλεόραση να σας δώσει και την ποιότητα που χρειάζεστε.

  Αν η επιλογή της τηλεόρασης που θα κάνετε δεν σας καλύπτει ηχητικά θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν οι κατάλληλες έξοδοι στην τηλεόραση για να συνδέσετε τον τύπο ηχείων που επιθυμείτε:

  Hi-Fi system (speakers + amplifier)
  Soundbar
  Home Cinema System
  Active speakers

  *Tip: θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις θύρες εξόδου για τον ήχο, να υπάρχει αναλογική και ψηφιακή έξοδος (οπτική-toslink) για να υπάρχει δυνατότητα επιλογής.

  Θύρες συνδεσιμότητας

  Πλέον στην τηλεόραση συνδέονται πολλές εξωτερικές συσκευές οι οποίες λειτουργούν είτε για είσοδο σήματος (αποκωδικοποιητές, παιχνιδοκονσόλες, φορητές συσκευές, σκληροί δίσκοι κτλ.) είτε για έξοδο σήματος (home cinema, projectors κτλ).

  Οι περισσότερες συσκευές για αναπαραγωγή HD περιεχομένου χρησιμοποιούν την θύρα HDMI, οπότε φροντίστε η επιλογή σας να διαθέτει τουλάχιστον 3 θύρες HDMI για να καλύψει τις ανάγκες σας.

  Εκτός από τις θύρες που προαναφέραμε υπάρχουν και οι ακόλουθες οι οποίες μπορεί να σας χρειαστούν για να συνδέσετε μια συσκευή με παλαιότερο τύπο διασύνδεσης είτε μια συσκευή με ειδικό τύπο όπως ένας υπολογιστής:

  DVI
  VGA
  SCART
  ETHRNET
  USB

  Δέκτες Σήματος

  Επίγειος Δέκτης (DVB-T)

  Ο δέκτης DVB-T είναι σημαντικός πλέον για την παρακολούθηση των ελεύθερων ψηφιακών καναλιών της Digea, το ίδιο σημαντική είναι και η υποστήριξη της κωδικοποίησης MPEG4, αυτά τα δυο στοιχεία πρέπει να υπάρχουν ώστε η τηλεόραση να αποδίδει τα κανάλια στην Ελλάδα, αν η τηλεόραση δεν διαθέτει DVB-T και MPEG4 θα χρειαστεί επιπρόσθετη αγορά αποκωδικοποιητή.

  Καλωδιακός Δέκτης (DVB-C)

  Ο δέκτης DVB-C είναι σημαντικός για την παρακολούθηση καναλιών/υπηρεσιών μέσω διαδυκτίου.

  Δορυφορικός Δέκτης (DVB-S)

  Ο δέκτης DVB-S είναι σημαντικός για την παρακολούθηση καναλιών μέσω δορυφορικού πιάτου.

  Έξτρα δυνατότητες

  Πλέον οι τηλεοράσεις εκτός από την βασική τους ιδιότητα διαθέτουν και επιπλέον λειτουργίες οι οποίες σας βοηθούν να μεταβείτε σε ένα άλλο είδος διασκέδασης από τα συνηθισμένα.

  Smart

  Η λειτουργία smart με απλά λόγια είναι η πρόσβαση στο internet μέσω της τηλεόρασης σε συγκεκριμένο περιεχόμενο όπως video και social media, ή ακόμη και πλήρης πρόσβαση περιήγησης σε ιστοσελίδες σαν να είστε μπροστά στον υπολογιστή σας.

  Οι λειτουργίες είναι πάρα πολλές ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξετε αλλά δεν είναι δεδομένες σε όλες τις Smart TV.  Μερικές από αυτές είναι:

  Περιήγηση μέσω browser στο internet και πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο (video on demand, video games)
  Βιντεοκλήσεις (skype) μέσω ενσωματωμένης κάμερας ή πρόσθετης
  Ασύρματη συνδεσιμότητα φορητών συσκευών για ανταλλαγή περιεχομένου (DLNA, Bluetooth, WiFi)

  3D

  Η λειτουργία 3D είναι η απεικόνιση του περιεχομένου που προβάλλει η τηλεόραση με 3 διαστάσεις, έτσι θα βλέπετε μια ταινία με μια αντίληψη ρεαλιστικού βάθους και με μια αίσθηση ότι τα αντικείμενα εκτείνονται έξω από την τηλεόραση.

  Αυτή την στιγμή χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες τεχνολογίες:

  Passive

  Η passive τεχνολογία λειτουργεί ενώνοντας 2 ίδιες εικόνες σε μια και μέσω των ειδικών γυαλιών διαχωρίζονται σε κάθε μάτι.

  Τα γυαλιά είναι πολύ οικονομικά σε κόστος και είναι τα αντίστοιχα που χρησιμοποιούνται στις κινηματογραφικές αίθουσες.  Active


  Η Active τεχνολογία λειτουργεί διαχωρίζοντας μέσω των γυαλιών την κάθε εικόνα σε κάθε μάτι ξεχωριστά.

  Τα γυαλιά έχουν αρκετά μεγαλύτερο κόστος από τα passive, είναι πιο βαριά και χρειάζονται φόρτιση.  *Tip: Το δεδομένο είναι πως η Active τεχνολογία δίνει καλύτερο αποτέλεσμα ως προς την ποιότητα της εικόνας και την απόδοση του 3D, αλλά σαν συμβουλή θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε και τις δύο τεχνολογίες διότι ο κάθε χρήστης αντιλαμβάνεται και επηρεάζεται διαφορετικά από την λειτουργικότητα τους.

  Τύποι τηλεόρασης

  PLASMA  Παλαιότερη τεχνολογία σε σχέση με LCD/LED που όμως με την έλευση τους δεν υποβαθμίστηκε, θα την συναντήσετε σε οθόνες από 42” και άνω.

  + Η απόδοση της αντίθεσης και ειδικά του μαύρου σε χώρους χαμηλού φωτισμού

  + Η χρωματική ομοιομορφία της εικόνας και η ευρείες γωνίες θέασης

  + Εξαιρετική απόδοση στις σκηνές που μεταβάλλονται με υψηλό ρυθμό

  - Υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος (σε σχέση με τις LCD-LED-OLED)

  - Μειωμένη φωτεινότητα, ειδικά σε λειτουργία 3D (σε σχέση με τις LCD-LED-OLED)

  - Μεγαλύτερο βάρος και πάχος (σε σχέση με τις LCD-LED-OLED)

  * Πολύ λίγες εταιρίες ασχολούνται πλέον με αυτή την τεχνολογία, θεωρείται ασύμφορη και σιγά σιγά σταματούν τις παραγωγές νέων τηλεοράσεων PLASMA.

  LCD  H μεταγενέστερη της Plasma, θα την συναντήσετε σε τηλεοράσεις από τις 16” και άνω.

  + Καλύτερη απόδοση εικόνας σε συνθήκες υψηλού φωτισμού σε σχέση με τις plasma

  + Καταναλώνει λιγότερο ρεύμα σε σχέση με τις plasma

  + Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τις plasma

  - Μειωμένη απόδοση σε χώρους χαμηλού φωτισμού σε σχέση με τις plasma

  - Δεν διαθέτει την χρωματική ομοιομορφία σε αυξημένες γωνίες θέασης όπως οι plasma

  - Πιθανή εμφάνιση θαμπάδας στις γρήγορες σκηνές αν είναι χαμηλή η συχνότητα ανανέωσης (50hz)

  * Σχεδόν έχουν εξαφανιστεί από την αγορά με την έλευση των LED, αν εντοπίσετε LCD τηλεόραση θα είναι προηγούμενων ετών.

  LED  H νεότερη γενιά που έχει βελτιώσει τα μειονεκτήματα των δύο προηγούμενων, θα την συναντήσετε σε τηλεοράσεις από τις 16” και άνω.

  + Η απόδοση της αντίθεσης πλησιάζει τις plasma

  + Καταναλώνει ακόμη λιγότερο ρεύμα από τις plasma/lcd

  + Πολύ λεπτές και ελαφρύτερες τηλεοράσεις (σε σχέση με plasma/lcd)

  + Καλύτερη ομοιομορφία χρωμάτων και γωνίες θέασης σε σχέση με τις lcd

  + Τα περισσότερα μοντέλα τηλεόρασης ακόμη και με (50Hz) συχνότητας ανανέωσης διαθέτουν λειτουργίες που εξαλείφουν την εμφάνιση θαμπάδας στις γρήγορες σκηνές

  + Η φωτεινότητα είναι καλή σε συνθήκες χώρου με χαμηλό ή υψηλό φωτισμό

  - Έχει μεγαλύτερο κόστος (σε σχέση με plasma/lcd)

  * Είναι οι τηλεοράσεις του παρόντος, η εξέλιξη τους έχει φτάσει στο μέγιστο επίπεδο με την έλευση των τηλεοράσεων με ανάλυση 4Κ, είναι αρκετά οικονομικές και η πλειοψηφία στην αγορά αυτή την στιγμή.

  OLED  Η καινοτομία και η υπέρβαση στην ποιότητα της εικόνας, θα την συναντήσετε σε τηλεοράσεις άνω των 55”.

  + Μεγαλύτερη αντίθεση προσδίδοντας ρεαλιστικό μαύρο (σε σχέση με plasma/lcd/led)

  + Ρεαλιστική ομοιομορφία χρωμάτων ακόμη και σε ευρείες γωνίες θέασης

  + Καλύτερη απόδοση στις σκηνές που μεταβάλλονται με υψηλό ρυθμό (σε σχέση με plasma/lcd/led)

  + Λεπτότερες και με πιο μικρό βάρος (σε σχέση με plasma/lcd/led)

  - Πολύ μεγάλο κόστος σε σχέση με τις plasma/lcd/led (προς το παρόν)

  - Δεν κατασκευάζονται σε διαστάσεις μικρότερες των 55” (προς το παρόν)

  - Μικρότερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τις lcd/led (προς το παρόν)

  * Το μέλλον της τηλεόρασης χωρίς συμβιβασμούς, οικονομικά ακόμη είναι τσιμπημένες αρκετά αλλά μιλάμε για την νέα τεχνολογία-καινοτομία που δίνει νέα διάσταση στην απεικόνιση.

  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

  Δημοσίευση: 2 Απ: [Οδηγός Αγοράς] Τηλεόραση Την / Το Σαβ 11 Φεβ 2017, 11:55

  Επιστροφή στην κορυφή
  Δηλαδη εγω που πηρα μια LG 50 ιντσών 1.200 hz εχω μικροτερη αποδοση απο τηλεορασεις των 55 ? Δεν υπαρχουν 55 ιντσων τηλεορασεις μετριας ποιοτητας εικονας η τουλαχιστον οχι καλυτερης απο 50 ?

  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών https://seomarketer.gr

  Δημοσίευση: 3 Απ: [Οδηγός Αγοράς] Τηλεόραση Την / Το Κυρ 26 Μαρ 2017, 16:11

  nikiforos

  nikiforos
  Moderator

  Επιστροφή στην κορυφή
  Εκτος οτι το αρθρο ειναι 1.5 χρονο πισω οπου πολυ πιθανον ο αρθρογραφος να ειχε σημειωσει καποια εξτρα future στις 55"+, σιγουρα σε ολες τις κατηγοριες υπαρχουν μετρια - καλα - πολυ καλα προιοντα που οριζονται απο specs/τιμη.  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

  Δεν μπορείτε να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα


  Μοιραστείτε αυτό το θέμα

  Url
  BBcode
  HTML

  Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή. Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης