Advertisement

Τεχνολογικές Ειδήσεις, Υποστήριξη, Διαδίκτυο, Ψυχαγωγία, Αγγελίες, Smartphones, Tablets, Games, Eπιστήμη, Free Software

 • Δεν μπορείτε να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα


  Απαντήσεις σε αυτό το θέμα

  Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]  

  Δημοσίευση: 1 [Οδηγός Αγοράς] Ποντίκι (mouse) Την / Το Πεμ 02 Ιουλ 2015, 15:44

  vasilis84

  avatar
  Member

  Επιστροφή στην κορυφή


  Στους περισσότερους pc users η αγορά ενός ποντικιού περνάει κάπως αψήφιστα και η επιλογή γίνεται αβίαστα και χωρίς κάποιο κριτήριο. Στους gamers όμως, όχι!

  Ξεκινάμε αυτόν τον οδηγό αγοράς με στόχο να εντοπίσουμε και να αναλύσουμε όλα τα σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς όταν πρόκειται να επενδύσει σε ένα νέο ποντίκι για τον σταθερό ή τον φορητό του υπολογιστή.

  Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εστιάσουμε όταν πρόκειται για μια επικείμενη αγορά ποντικιού είναι βεβαίως η χρήση του. Οι συνηθέστερες χρήσεις για τις οποίες προορίζεται ένα ποντίκι είναι: απλή-οικιακή, επαγγελματική και gaming. Οι δυνατότητες και το κόστος του mouse αυξάνονται επίσης με την ίδια λογική. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος είναι πολύ μικρό όταν μιλάμε για απλή χρήση, ενώ ανεβαίνει όταν πάμε σε επαγγελματικά ή gaming επίπεδα, όπου τα επιπλέον χαρακτηριστικά όπως περισσότερα κουμπιά, αισθητήρες μεγαλύτερης ακρίβειας κλπ, αυξάνουν ραγδαία το κόστος αγοράς.  Desktop-Laptop Mouse

  Όταν πρόκειται για την αγορά ενός απλού ποντικιού, το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει τον αγοραστή είναι η άνεση στο χέρι, η τιμή και συνήθως το αν το ποντίκι θα είναι ασύρματο ή όχι, για μεγαλύτερη εργονομία. Οι επιλογές είναι ουκ ολίγες και το όποιο δίλημμα για την αγορά του απλού ποντικιού λύνεται μέσα σε λίγα λεπτά περιήγησης σε ένα πολυκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών. Το κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις κυμαίνεται από 5 έως 20 ευρώ και τα συνηθέστερα κριτήρια επιλογής είναι η άνεση στο κράτημα και το γούστο μας.  Υπάρχουν φυσικά και τα mini ποντίκια, ειδικά σχεδιασμένα για Laptops τα οποία μπορούν να μεταφερθούν εύκολα μαζί με τον φορητό σας υπολογιστή. Μπορεί να μην βολέψουν πολύ όσους έχουν μεγάλα χέρια, όμως με τον καιρό συνηθίζονται. Ιδιαίτερα εύχρηστα είναι τα ασύρματα ποντίκια αυτής της κατηγορίας, των οποίων ο δέκτης είναι πολύ μικροσκοπικός και μπορεί να μένει μόνιμα στην usb θύρα του laptop. Η επιλογή τους και οι τιμές τους ανάγονται στην περίπτωση του απλού desktop mouse που περιγράψαμε προηγουμένως.  Επαγγελματικής χρήσης

  Τα ποντίκια αυτής της κατηγορίας βρίσκονται κάπου στην μέση, όσο αφορά τα χαρακτηριστικά, μεταξύ των απλών και των gaming. Θα πρέπει σίγουρα να διαθέτουν εργονομικό σχεδιασμό για να μην γίνονται κουραστικά έπειτα από πολύωρη χρήση. Επίσης, η ύπαρξη παραπάνω κουμπιών σε ειδικές περιπτώσεις διευκολύνει την εργασία αφού μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το πληκτρολόγιο λιγότερο. Όσο αφορά το κόστος, εφόσον μιλάμε για δουλεία, δηλαδή κάτι που το κάνουμε κάθε μέρα και ζούμε από αυτό, δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει και τόσο, αρκεί να μην είναι υπερβολικό.  Gaming

  Και κάπου εδώ φτάνουμε στο κυρίως θέμα του παρόντος άρθρου: Την επιλογή και αγορά ενός ποντικιού για τον gamer. Καταρχήν, για να αποκτήσει περισσότερο νόημα η όλη ανάλυση, θα πρέπει να εξηγήσουμε την αναγκαιότητα ενός gaming mouse για κάποιον gamer και τους λόγους για τους οποίους του χρειάζεται.

  Πολλοί πιστεύουν ότι για να μπορούν να απολαύσουν ένα παιχνίδι στον μέγιστο δυνατό βαθμό πρέπει να επενδύσουν σε ένα καλό σύστημα με γνώμονα την κάρτα γραφικών και σε μια οθόνη υψηλής ανάλυσης. Κάτι τέτοιο προφανώς και ισχύει, όμως πολλές φορές δεν είναι αρκετό για να ολοκληρώσει την εμπειρία μας στο gaming και να μας κάνει ανταγωνιστικούς παίκτες ιδίως σε massive online multiplayer games όπου έχουμε να κάνουμε με άλλους πραγματικούς παίκτες και όχι botακια. Η επιπλέον, λοιπόν, ενδυνάμωση των ικανοτήτων μας ως gamers θα προέλθει από δευτερογενείς παράγοντες όπως το ποντίκι, το πληκτρολόγιο και τα ακουστικά που χρησιμοποιούμε όταν παίζουμε. Με λίγα λόγια από τα λεγόμενα περιφερειακά ή gaming accessories.  Εμείς, όπως είπαμε, θα εντρυφήσουμε στην επιλογή του gaming mouse που είναι ίσως και το σημαντικότερο όπλο ενός gamer ειδικά όταν μιλάμε για FPS games. Όσοι παίζουν κάποιο FPS όπως Call Of Duty, Battlefield 3 κλπ, θα γνωρίζουν πολύ καλά ότι για να μπορέσουν να διαπρέψουν στο παιχνίδι τους θα πρέπει να είναι γρήγοροι και ακριβείς στον στόχο τους.

  Δυστυχώς, τα προηγούμενα δεν μπορεί να μας τα εξασφαλίσει το απλό mouse των 10 ευρώ και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές συνιστώσες που κρύβονται από πίσω και θα αναλύσουμε στην συνέχεια. Σίγουρα, οι ικανότητες του παίκτη παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως, μπορούν να βελτιωθούν εμφανέστατα με την χρήση ενός gaming mouse.  Στην επόμενη σελίδα θα δούμε πολλά χαρακτηριστικά και έννοιες τα οποία αναγράφονται στις συσκευασίες των mouse (κυρίως gaming) και που μπορεί ενδεχομένως να μην γνωρίζουμε. Οπότε ξεκινάμε αναλύοντας καθένα από αυτά.  DPI (ή dots per inch): Ουσιαστικά είναι η ευαισθησία του mouse. Όταν μετακινούμε το ποντίκι μας, αυτό αντιλαμβάνεται την μετακίνηση αυτή και μεταφέρει αναλόγως τον κέρσορα στην οθόνη μας. Όσο μεγαλύτερο το DPI, τόσο λιγότερο χρειάζεται να μετακινήσουμε το ποντίκι μας για να πάμε για παράδειγμα από την μια γωνία της οθόνης μας, στην άλλη. Οι fixed τιμές που συναντάμε συνήθως είναι: 600, 800, 1600, 1800, 3600, 4200, 6400 κλπ.  Acceleration: Αν ένα ποντίκι διαθέτει επιτάχυνση, τότε αυτό σημαίνει ότι αν μετακινήσουμε το ποντίκι αναπτύσσοντας σταδιακά ταχύτητα ολίσθησης, τότε με τον ίδιο τρόπο θα επιταχυνθεί και η κίνηση του κέρσορα στην οθόνη. Για παράδειγμα, έστω ότι μετακινούμε το ποντίκι με μια ταχύτητα 1 inch/s και ο κέρσορας μετακινείται 500 pixels αντίστοιχα. Με επιτάχυνση, αν μετακινήσουμε το ποντίκι 1 inch σε μισό δευτερόλεπτο, τότε ο κέρσορας θα μετακινηθεί κατά 750 pixels. Τα mouse που φέρουν αυτήν την λειτουργία συνήθως έχουν επιλογή για την ενεργοποίηση της.  Angle Snapping: Πρόκειται για μια τεχνολογία εξομάλυνσης των ευθειών που διανύουμε όταν μετακινούμε το ποντίκι. Ο μηχανισμός αυτός προσπαθεί να κάνει πιο ευθείες τις κινήσεις μας, επηρεάζοντας όσο γίνεται λιγότερο την ακρίβεια τους. Παίζει μεγάλο ρόλο στα FPS games.

  Polling Rate/Response Time:
  Το λεγόμενο ultrapolling αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο το firmware του mouse λαμβάνει δεδομένα από τις κινήσεις μας και τα μεταφέρει στον υπολογιστή. Η συχνότητα αυτή μπορεί να φτάσει το 1ms ή αλλιώς τα 1000Hz. Με αυτή την δυνατότητα μπορούμε να μειώσουμε αισθητά τα λάθη που γίνονται στους υπολογισμούς των κινήσεων μας, αφού έχουμε ταχύτερη δειγματοληψία.

  LiftOff Distance: Πρόκειται για την μέγιστη απόσταση που μπορεί να έχει το ποντίκι από την επιφάνεια που εφάπτεται και μπορεί ακόμα να λειτουργεί σαν να ήταν σε επαφή με αυτή. Όσο μικρότερη είναι η τιμή αυτού του παράγοντα, τόσες λιγότερες είναι και οι πιθανότητες να έχουμε ανεπιθύμητες μετακινήσεις του κέρσορα όταν χρειαστεί να σηκώσουμε το ποντίκι στον αέρα και να το επανατοποθετήσουμε στην θέση του. Φυσικά, η συχνότητα της ανάγκης για επανατοποθέτηση εξαρτάται και από τα DPI που διαθέτει το ποντίκι.

  Στο σημείο αυτό και αφού αναλύσαμε τους κύριους παράγοντες που απαρτίζουν ένα καλό mouse, πάμε να δούμε και το πώς αυτό εφαρμόζει στο χέρι μας. Ο καθένας από εμάς κρατά με διαφορετικό τρόπο το ποντίκι του. Ωστόσο, οι τρόποι αυτοί, μπορούν να συνοψιστούν σε 3 κύριες λαβές (main grips, όπως ονομάζονται) τις οποίες θα αναπτύξουμε ευθύς αμέσως.

  Palm Grip: Η πιο συνήθης λαβή είναι αυτή που γίνεται με την χούφτα. Το χέρι μας αγκαλιάζει με ομοιόμορφο τρόπο το ποντίκι και η κίνηση του γίνεται με το χέρι μας και όχι με τα δάκτυλα. Εξαιτίας του τελευταίου, όσοι χρησιμοποιούν αυτή την λαβή έχουν γενικά το λιγότερο stress στα χέρια τους.  Claw Grip: Η λαβή αυτή μοιάζει αρκετά με την palm. Ωστόσο, τα δάκτυλα εδώ είναι λυγισμένα και είναι σε διαρκή επαφή με τα κουμπιά του ποντικιού. Η Claw Grip επιτρέπει το ταχύτερο κλικάρισμα αφού χρειάζεται μικρότερη κίνηση των δακτύλων για να πατηθούν τα κουμπιά. Αυτό όμως αυξάνει το stress στο χέρι αφού δεν υπάρχει η ίδια σταθερότητα με την λαβή Palm. Η κίνηση και εδώ γίνεται με το χέρι και όχι με τα δάκτυλα.  Fingertip Grip: Πρόκειται για την "primary style for gameplay” λαβή. Σε αυτήν υπάρχουν μόνο 5 σημεία επαφής με το ποντίκι. Όπως, καταλαβαίνουμε εδώ υπάρχει αποκλειστική επαφή μόνο με τα δάκτυλα. Η Fingertip λαβή επιτρέπει την πιο γρήγορη μετακίνηση του mouse αλλά είναι ταυτόχρονα και αυτή που περιλαμβάνει το περισσότερο stress. Η κίνηση εδώ γίνεται με ώθηση από τα δάκτυλα.  Και αφού τελειώσαμε με τα βασικά σημεία, πάμε να δούμε μερικές ακόμα λεπτομέρειες/ευκολίες όσο αφορά ένα mouse που δεν θα πρέπει να παραληφθούν.

  Profile Saving: Μερικά ποντίκια μας δίνουν την δυνατότητα να αποθηκεύουμε το σύνολο των ρυθμίσεων μας, με την χρήση profiles. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε τα settings μας για FPS, MMO games καθώς και τις γενικές μας ρυθμίσεις (όταν δεν παίζουμε κάποιο game) σε διαφορετικά profiles. Τα πιο ακριβά ποντίκια μας προσφέρουν την ευκολία να εναλλάσσουμε τα αποθηκευμένα profile μας με το πάτημα ειδικού κουμπιού πάνω στο mouse ώστε να μην χρειάζεται να ανοίγουμε κάθε φορά τις ρυθμίσεις και να σπαταλάμε έτσι τον χρόνο μας.

  Surface: Άμα σκοπεύουμε να σπαταλήσουμε ένα σημαντικό ποσό (50-100 ευρώ) για την αγορά μας καλό θα ήταν να μην παραλείψουμε να την συνδυάσουμε με ένα καλό mouse pad. Μπορεί τα ποντίκια πλέον να μπορούν να δουλεύουν στις περισσότερες επιφάνειες, αλλά την αίσθηση ενός καλού mouse pad δεν μπορεί να την αναπληρώσει καμιά επιφάνεια.  Braided Cable: Τα περισσότερα gaming ποντίκια διαθέτουν ειδικά πλεγμένο καλώδιο, το οποίο αποτρέπει τις τσακίσεις και τις διπλώσεις ώστε να μην μαγκώνει σε διάφορα σημεία δημιουργώντας προβλήματα. Φυσικά, και τα κλασσικά καλώδια κάνουν την δουλεία τους μια χαρά, όμως, είναι λιγότερο ανθεκτικά.

  Ergonomic Design: Μιλώντας για εργονομία εννοούμε ότι το σχήμα του ποντικιού είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα στην παλάμη μας. Αυτός συνήθως ευνοεί τους palm grippers (βλ. πιο πάνω), ενώ οι claw και fingertip grippers δεν δίνουν τόση βάση στον εργονομικό σχεδιασμό.

  Laser vs Optical: Υπάρχουν άτομα που προτιμούν τα Laser έναντι των Optical mouse και το αντίθετο. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι το led των Laser ποντικιών δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Άλλες ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους δεν υπάρχουν. Αν το ποντίκι έχει το επιθυμητό DPI, δεν χρειάζεται να δίνουμε μεγάλη σημασία στο αν είναι laser ή optical.

  Weight:
  Κάποιοι θεωρούν σημαντικό και το βάρος του ποντικιού. Για αυτούς, υπάρχουν ποντίκια που διαθέτουν «βαράκια» στο κάτω μέρος τους και είναι όλα αποσπώμενα και σε διαφορετικές θέσεις ώστε να αλλάζει το κέντρο βάρος του ποντικιού, ικανοποιώντας έτσι όλες τις προτιμήσεις των gamers.  Programmable Buttons: Οι gamers που δίνουν έμφαση σε παιχνίδια τύπου MMO/RPG σίγουρα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα επιπλέον κουμπιά που φέρουν ορισμένα ειδικά gaming mouse, σχεδιασμένα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Συνήθως, τα πρόσθετα αυτά κουμπιά βρίσκονται στο πλάι και είναι εύκολα προσβάσιμα από τον αντίχειρα.

  Left-Hand Design: Επειδή το να διαθέτει κανείς gaming mouse δεν είναι μόνο προνόμιο των δεξιόχειρων, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα ποντίκια που είναι αποκλειστικά για αριστερόχειρες ή διαθέτουν υβριδικό σχεδιασμό ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν τόσο δεξιόχειρες όσο και αριστερόχειρες.  Σε όλη την έκταση του οδηγού δώσαμε έμφαση στην επιλογή gaming mouse μιας και είναι η πιο δύσκολη περίπτωση. Φτάνοντας στο τέλος, καλό θα ήταν να τονίσουμε τα σημεία που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή την ώρα της αγοράς.

  Εκεί που τα gaming ποντίκια πραγματικά υπερτερούν από τα απλά είναι το υψηλό DPI και τα παραπάνω προγραμματιζόμενα πλήκτρα. Για το πρώτο νομίζουμε ότι η διαφορά είναι εμφανής, όσο για το δεύτερο, μας δίνει την δυνατότητα για ορισμένες ενέργειες, όπως το melee attack στο CoD, να τις πραγματοποιούμε αν όχι ενστικτωδώς τουλάχιστον με μεγάλη ταχύτητα. Μεγάλη σημασία έχει να χρησιμοποιήσουμε και το κατάλληλο mouse pad για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες του gaming mouse μας.

  Συνοψίζοντας, πριν προβούμε στην αγορά ποντικιού θα πρέπει πρώτα από όλα να αποφασίσουμε σε ποια κατηγορία ανήκουμε.

  Έπειτα, αναζητούμε όλα τα χαρακτηριστικά που μας ενδιαφέρουν και κρίνουμε απαραίτητα, τα βάζουμε σε μια σειρά και τελικά ανάλογα με το ποσό που είμαστε διατεθειμένοι να δαπανήσουμε προχωράμε στην αγορά. Μια παγίδα που θα πρέπει να αποφύγουμε είναι να μην αγοράσουμε ένα ποντίκι το οποίο δεν έχουμε πρώτα δοκιμάσει από κοντά για να δούμε αν «κάθεται» καλά στο χέρι μας.  Ελπίζουμε ο οδηγός αυτός να ήταν κατατοπιστικός και να σας λύσει πολλές από τις απορίες και τα διλήμματα που είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν όταν έρθει η ώρα να αγοράσετε κάποιο ποντίκι για τον υπολογιστή σας. Καλές αγορές!

  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

  Δεν μπορείτε να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα


  Μοιραστείτε αυτό το θέμα

  Url
  BBcode
  HTML

  Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή. Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης