Advertisement

Τεχνολογικές Ειδήσεις, Υποστήριξη, Διαδίκτυο, Ψυχαγωγία, Αγγελίες, Smartphones, Tablets, Games, Eπιστήμη, Free Software

 • Δεν μπορείτε να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα


  Απαντήσεις σε αυτό το θέμα

  Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]  

  Δημοσίευση: 1 [Οδηγός] Αγορά τροφοδοτικού (PSU) και για αρχάριους Την / Το Παρ 30 Ιαν 2015, 20:22

  Επιστροφή στην κορυφή

  Οδηγός αγοράς τροφοδοτικού (PSU) και για αρχάριους  Σημείωση:


  Στον παρακάτω οδηγό παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά ενός τροφοδοτικού (PSU). Ο οδηγός θα ενημερωθεί ξανά μετά το πέρας και των υπόλοιπων tutorial και θα προταθούν συγκεκριμένοι επεξεργαστές. Το συγκεκριμένο θέμα δημιουργήθηκε με κόπο και είναι αποτέλεσμα έρευνας. Απαγορεύεται η ολική ή η μερική αντιγραφή του θέματος και η αναδημοσίευση του χωρίς την γραπτή άδεια του υπευθύνου.
   

  Εισαγωγή:


  Αν και δεν θεωρείτε σημαντικό και συνήθως η επιλογή του δεν ενθουσιάζει το τροφοδοτικό είναι το πιο απαραίτητο μέσο για την λειτουργία του υπολογιστή. Το τροφοδοτικό ή PSU (Power Supply Unit) είναι το μέρος οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής που μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα που έρχεται από τις καλωδιώσεις του σπιτιού μας, σε συνεχές. Όπως καταλαβαίνετε χωρίς το τροφοδοτικό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ο υπολογιστής σας και για αυτόν τον λόγο η σωστή επιλογή του μας εξασφαλίζει ασφάλεια, σταθερότητα και δύναμη. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η επιλογή ενός τροφοδοτικού μπορεί να είναι και αντικειμενική (π.χ. ισχύς, απόδοση) και υποκειμενική (π.χ. σχέδιο, διαχείριση καλωδίων).
   

  Τα χαρακτηριστικά:

   

  Ισχύς:


  Η ισχύς μετριέται σε Watt και είναι το μέγεθος που μετράει το πόσο ρεύμα μπορεί να παρέχει το τροφοδοτικό μας σε συσκευές ταυτόχρονα. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα τροφοδοτικό των 500 Watt τότε περιοριζόμαστε οι συσκευές που θέλουμε να λειτουργούμε να μην ξεπερνάνε σε απαιτήσεις (αθροιστικά) τα 500 Watt. Όπως καταλαβαίνετε καλό είναι να αποφασίσετε για την ισχύ του τροφοδοτικού σας αφού καταλήξετε στο τι περίπου σύστημα θέλετε να χτίσετε. Συνήθως για ένα μέτριο προς καλό υπολογιστή 500 Watt είναι αρκετά. Βέβαια καλό είναι το τροφοδοτικό να είναι λίγο πιο «δυνατό» έτσι ώστε να μπορεί να δεχθεί το σύστημα σας μελλοντικές αναβαθμίσεις χωρίς να χεριάζετε η αλλαγή του τροφοδοτικού. Αντίθετα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ δυνατό διότι θα καταναλώνει περίσσιο ρεύμα αλλά ούτε οριακό γιατί ίσως να μην είναι σταθερή η τροφοδοσία σε όλα τα μέρη του υπολογιστή σας. Για να δείτε την πιθανή κατανάλωση του συστήματος σας μπορείτε να αναζητήσετε για “PSU calculator” και μετά την είσοδο των χαρακτηριστικών του υπολογιστή σας, να δείτε μια πιθανή κατανάλωση (δεν είναι απολυτά σωστό).


  Αποδοτικότητα:


  Όλα τα τροφοδοτικά όταν μετατρέπουν το ρεύμα από εναλλασσόμενο σε συνεχές έχουν απώλειάς ενέργειας σε θερμότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μετατρέπει όλο το ρεύμα που απορροφάει. Η αποδοτικότητα μετριέται σε ποσοστό επι τις εκατό (%) και όσο υψηλότερη τόσο το καλύτερο. Συνήθως αν η αποδοτικότητα είναι μεγαλύτερη ή ίση του 80% τότε είναι σχετικά καλή. Για παράδειγμα για να κατανοήσετε την απόδοση, αν η αναγραφόμενη ισχύς ενός τροφοδοτικού είναι 500 Watt και η απόδοση είναι 80% τότε το τροφοδοτικό απορροφά από τον τοίχο 600 Watt, ενώ τα 100 μετατρέπονται σε θερμότητα και μόνο τα 500 Watt πηγαίνουν στο σύστημα.
   

  Ποιότητα:


  Όσον αφορά την ποιότητα, το χρόνο ζωής και την ασφάλεια του τροφοδοτικού, αν επιλέξετε μια γνωστή στα τροφοδοτικά μάρκα τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Η σταθερότητα του τροφοδοτικού και γενικότερα η ασφάλεια του/σας καθορίζετε από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προστασίας. Αυτά είναι τα: Over Voltage Protection (OVP), Under Voltage Protection (UVP), Over Current Protection (OCP), Over Power Protection (OPP), Over Load Protection (OLP), Over Temperature Protection (OTP), No-Load operation (NLO). Όσο περισσότερα από αυτά διαθέτει το τροφοδοτικό σας τόσο το καλύτερο. Οι καλύτερες μάρκες (πάντα σχετικά) σύμφωνα με κατατάξεις είναι οι: Seasonic, Zippy, Silverstone, Enermax, Antec, Acbel, Akasa, AMS, Channel Well, Corsair, Delta, Etasis, Zalman, MSI, Star Micro.
   

  Τιμή:


  Προσοχή, μην προτιμήσετε φτηνά τροφοδοτικά ανώνυμων εταιριών καθώς όχι μόνο βάζουν σε κίνδυνο τον υπολογιστή σας αλλά και το σπίτι σας και εσάς. Υπάρχουν περιπτώσεις οπού φτηνά τροφοδοτικά εξερράγησαν και πήραν φωτιά. Για τον παραπάνω λόγο προτιμήστε γνωστά τροφοδοτικά και πριν την αγορά προτιμήστε να διαβάζετε κάποιες αξιολογήσεις για το προϊόν.
   

  Συνδεσμολογία:


  Με αυτόν τον ορό εννοούμε όλα τα πιθανά καλώδια που διαθέτει το τροφοδοτικό για την σύνδεση με τα εξαρτήματα του υπολογιστή μας. Ανάλογα με την τεχνολογία του υπολογιστή μας αλλά και τα εξαρτήματα που έχουμε επιλέξει μπούμε να διαλέξουμε και το PSU.
   

  Modular:


  Τα modular τροφοδοτικά μας δίνουν την δυνατότητα των αποσπώμενων καλωδίων. Δηλαδή μπούμε να κρατήσουμε πάνω στο τροφοδοτικό συνδεδεμένα όποια καλώδια μας χρειάζονται, ενώ τα αλλά μπορούμε πολύ ευκολά να τα αφαιρέσουμε. Έτσι εξοικονομούμε χώρο και ο κύκλος του αέρα γίνεται πιο ευκολά μέσα στο κουτί βοηθώντας στην διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών.  Βέβαια τα modular τροφοδοτικά είναι πιο ακριβά.
   

  Κατά την αγορά:  • Τα τρία βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι η απόδοση, η ισχύς και η συνδεσμολογία.


  • Καλό είναι να προσέξετε το τροφοδοτικό να συνοδεύεται με εγγύηση καθώς σε περίπτωση ανωμαλίας μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το σύστημα σας. Δεν θέλετε να πληρώνετε.


  • Προσοχή. Ποτέ μην δοκιμάσετε να ξεβιδώσετε και να πειράξετε το τροφοδοτικό και μην το αγγίξετε κατά την διάρκεια της λειτουργίας του.


  • Ακόμα, να έχετε στο νου σας και τον πιθανό θόρυβο που μπορεί να κάνει ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού. Ένας μεγάλος ανεμιστήρας κάνει λιγότερο θόρυβο από ένα μικρό.  Συμπέρασμα:


  Καταλήγουμε ότι, αξίζει να αγοράσετε ένα αξιόπιστο και ποιοτικό τροφοδοτικό, καθώς θα αντέξει περισσότερο στο χρόνο και θα είναι πιο ασφαλές από ένα φθηνότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο με τα ακριβότερα τροφοδοτικά θα είστε καλά. Τα πολύ ακριβά τροφοδοτικά είναι συνήθως για υπολογιστές με τρομερές επιδόσεις που χρειάζονται τρομερή παροχή ρεύματος. Ο μέσος χρήστης, ακόμα και ένας πιο απαιτητικός θα μείνει ευχαριστημένος για πολλά χρονιά και με ένα μέτριας τιμής πολίτικο τροφοδοτικό.

  Το άρθρο δημιουργήθηκε από τον @ΚΚαράπας για το Thegreeksenergy.com.  Έχει επεξεργασθεί από τον/την ΚΚαράπας στις Σαβ 31 Ιαν 2015, 12:16, 1 φορά

  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

  Δημοσίευση: 2 Απ: [Οδηγός] Αγορά τροφοδοτικού (PSU) και για αρχάριους Την / Το Σαβ 31 Ιαν 2015, 10:24

  atozak

  atozak
  Senior Member

  Επιστροφή στην κορυφή
  στον παλιο μου Η/Υ πιγενε ενα καλοδιο απο  μοναδα  στην μπριζα και αποκη ενα αλο στην οθονη ( οποτε με μια μπριζα επερνε ρευμα ολο το pc). στο νεο μου εχο αλη για την οθονη και αλη για την μοναδα ειναι καλο αυτο η το παλιο εγο πιστεβο πος μετο παλιο γλιτονα μια θεσει. μου εχουν πη πος κουραζετε να  σικονι και τα δυο μα οταν το πιρα δεν το ξερανε αυτο να βαλουν το αναλογο?? Rolling Eyes ιστερα αν το pc μου δεν εχει προβλιμα με ενα τροφοδοτικο στα 500w καλητερο δεν ειναι να του εχο ενα με 800w?? Rolling Eyes Rolling Eyes

  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών https://www.thegreeksenergy.com

  Δημοσίευση: 3 Απ: [Οδηγός] Αγορά τροφοδοτικού (PSU) και για αρχάριους Την / Το Σαβ 31 Ιαν 2015, 12:15

  Επιστροφή στην κορυφή
  @atozak έγραψε:στον παλιο μου Η/Υ πιγενε ενα καλοδιο απο  μοναδα  στην μπριζα και αποκη ενα αλο στην οθονη ( οποτε με μια μπριζα επερνε ρευμα ολο το pc). στο νεο μου εχο αλη για την οθονη και αλη για την μοναδα ειναι καλο αυτο η το παλιο εγο πιστεβο πος μετο παλιο γλιτονα μια θεσει. μου εχουν πη πος κουραζετε να  σικονι και τα δυο μα οταν το πιρα δεν το ξερανε αυτο να βαλουν το αναλογο?? Rolling Eyes ιστερα αν το pc μου δεν εχει προβλιμα με ενα τροφοδοτικο στα 500w καλητερο δεν ειναι να του εχο ενα με 800w?? Rolling Eyes Rolling Eyes


  1) Μπορει να γλιτωνες μια θεση στο πολυμπριζο αλλα εχανες ισχυ απο τον υπολογιστη σου. Δηλαδη αν για παραδειγμα η οθονη σου χρειαζοταν 100 Watt για να δουλεψει και εσυ εχεις ενα υπολογιστη που χρειαζοταν 300 Watt και ενα τροφοδοτικο των 500, τοτε απο τα 500 τα 100 πηγαιναν στην οθονη και τα αλλα 300 στον υπολογιστη. Μπορει αυτο να ακουγετε οκ αλλα εχεις ενα τροφοδοτικο το οποιο κανει την δουλεια και για τον υπολογιτση και για την οθονη. Και ας πουμε πως στο μελλον ηθελες να κανεις αναβαθμιση. Θα επρεπε να παρεις καινουριο τροφοδοτικο διοτι η ισχυς του δεν θα επρακουσε για να τροφοδοτησει και τον υπολογιστη και την οθονη ;-)

  2) Ολα ειναι σχετικα Αγγελε. Ναι στο παραδειγμα σου ειναι καλυτερα. Παραδειγμα: Αν ο υπολογστης σου καταναλωνει μεγιστο 500W (που ειναι αρκετα μεγαλο ποσο) και εχει ενα τροφοδοτικο των 600 τοτε δεν θα εχεις προβληματα. Αν του βαλεις ενα τροφοδοτικο των 800 τοτε θα εισαι ακομα καλυτερα. Βεβαια αν του βαλεις ενα των 1500 τοτε θα εχεις προβλημα στην αποδοση. Αρχικα να διευκρινησω οτι το τροφοδοτικο δεν τραβαει 1500 πχ Watt απο την πριζα αλλα μονο οσα χρειαζετε. Η αποδοση των τροφοδοτικων, αυτο που λεμε 80% plus κλπ ισχυει συνηιθως οταν το τροφοδοτικο τρεχει πανω ή κοντα στο 50% της ισχυς του. Για παραδειγμα ενα τροφοδοτικο των 500W ειναι πιο αποδοτικο οταν χρειαζετε απο 200-450 Watt παρα οταν ειναι στα 50W. Για αυτο καλο ειναι να εχεις μεγαλυτερο τροφοδοτικο ετσι ωστε να αξιοποιεις την αποδοση του καλυετερα αλλα οχι υπερβολικα μεγαλο. Επισης ενα τροφοδοτικ0ο που τρεχει στα μισα των ιακνοτητουν του παραγει και λιγοτερο θορυβο καθως ο ανεμηστηρας δεν χρειαζετε να τρεχει γρηγορα. Ελπιζω να σε καλυψα. Αυτα θα προστεθουν και στο αρθρο στο δευτερο edditing.  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρους του Φόρουμ χωρίς τη γραπτή άδεια των Διαχειριστών.
  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

  Δημοσίευση: 4 Απ: [Οδηγός] Αγορά τροφοδοτικού (PSU) και για αρχάριους Την / Το Σαβ 31 Ιαν 2015, 14:32

  atozak

  atozak
  Senior Member

  Επιστροφή στην κορυφή
  οκ ευχαριστω για την ενημερωση psifous

  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών https://www.thegreeksenergy.com

  Δημοσίευση: 5 Απ: [Οδηγός] Αγορά τροφοδοτικού (PSU) και για αρχάριους Την / Το Σαβ 31 Ιαν 2015, 14:32

  nikiforos

  nikiforos
  Moderator

  Επιστροφή στην κορυφή
  @atozak έγραψε:στον παλιο μου Η/Υ πιγενε ενα καλοδιο απο  μοναδα  στην μπριζα και αποκη ενα αλο στην οθονη ( οποτε με μια μπριζα επερνε ρευμα ολο το pc). στο νεο μου εχο αλη για την οθονη και αλη για την μοναδα ειναι καλο αυτο η το παλιο εγο πιστεβο πος μετο παλιο γλιτονα μια θεσει. μου εχουν πη πος κουραζετε να  σικονι και τα δυο μα οταν το πιρα δεν το ξερανε αυτο να βαλουν το αναλογο?? Rolling Eyes ιστερα αν το pc μου δεν εχει προβλιμα με ενα τροφοδοτικο στα 500w καλητερο δεν ειναι να του εχο ενα με 800w?? Rolling Eyes Rolling Eyes  Αφου εχεις παρει ενα ετοιμο pc και οχι κομματι κομματι που θα το εστηνες εσυ σημαινει οτι τα 500 καλυπτουν ολες τις απαιτησεις του συστηματος. 
  Να βαλεις παραπανω ειναι πεταμενα χρηματα. 800 δεν χρειαζονται αλλοι με 3 οθονες και clockαρισμενο μηχανημα. Μενεις οπως εισαι και δεν πειραζεις τπτ.  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

  Δημοσίευση: 6 Απ: [Οδηγός] Αγορά τροφοδοτικού (PSU) και για αρχάριους Την / Το Σαβ 31 Ιαν 2015, 16:47

  Θάλεια

  Θάλεια
  Administrator

  Επιστροφή στην κορυφή
  Mπραβο Κωστα πολυ καλο το θεμα σου  ο σεβασμος δεν γεννιεται μονος του αλλα κερδίζεται!! Wink

  Αίτηση για newsposters ΕΔΩ
  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών https://www.thegreeksenergy.com/forum

  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

  Δεν μπορείτε να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα


  Μοιραστείτε αυτό το θέμα

  Url
  BBcode
  HTML

  Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή. Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης