Advertisement

Τεχνολογικές Ειδήσεις, Υποστήριξη, Διαδίκτυο, Ψυχαγωγία, Αγγελίες, Smartphones, Tablets, Games, Eπιστήμη, Free Software

 • Δεν μπορείτε να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα


  Απαντήσεις σε αυτό το θέμα

  Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]  

  Δημοσίευση: 1 [Οδηγός] Αγορά κάρτας γραφικών και για αρχάριους Την / Το Δευ 12 Ιαν 2015, 19:48

  Επιστροφή στην κορυφή

  Οδηγός αγοράς κάρτας γραφικών (GPU) και για αρχάριους  Σημείωση:


  Στον παρακάτω οδηγό παρουσιάζονται τα βασικά σημεία μιας κάρτας γραφικών. Ο οδηγός θα ενημερωθεί ξανά μετά το πέρας και των υπόλοιπων tutorial και θα προταθούν συγκεκριμένες κάρτες γραφικών. Το συγκεκριμένο θέμα δημιουργήθηκε με κόπο και είναι αποτέλεσμα έρευνας. Απαγορεύεται η ολική ή η μερική αντιγραφή του θέματος και η αναδημοσίευση του χωρίς την γραπτή άδεια του υπευθύνου.


  Εισαγωγή:


  Η κάρτα γραφικών είναι το εξάρτημα του υπολογιστή το οποίο λαμβάνει δεδομένα από την CPU και τα μετατρέπει σε εικόνα. Η κάρτα γραφικών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τα ματιά του υπολογιστή μας και η GPU το μέρος του εγκέφαλου μας που επεξεργάζεται την εικόνα. Για αυτόν το λόγο είναι απαραίτητη για την λειτουργία ενός υπολογιστή. Βέβαια τα τελευταία χρονιά έχουν ευρέως εμφανιστεί τα ενσωματωμένα γραφικά στις CPU τα οποία αν και ικανά για την επεξεργασία και προβολή απλών αντικειμένων, δεν επέρθουν για πιο απαιτητικές διαδικασίες. Για άλλη μια φορά καλό είναι πριν την αγορά να αναρωτηθείτε την χρήση που θέλετε να κάνετε στο σύστημα σας και να αποφασίσετε αν σας χρειάζεται μια κάρτα γραφικών ή θα προτιμήσετε να παραμείνετε με τα πιθανά ενσωματωμένα γραφικά της CPU σας. Αν θέλετε την γνώμη μου, ο καλύτερες τρόπος για να καταλήξετε σε ποια κάρτα γραφικών έχει τις μεγαλύτερες πραγματικές επιδόσεις είναι να δείτε τον αριθμό μοντέλου. Αυτός ο αριθμός όσο μεγαλύτερος σημαίνει ότι η κάρτα είναι πιο καινούρια και ως εκ τούτου συνδυάζει καλυτέρα τους παράγοντές της για μεγαλύτερη απόδοση. Παραδείγματα είναι GTX 660 < GTX 780Ti (NVidia) και R9 270X < R9 290 (Amd).


  Τα χαρακτηριστικά:


  Αν κάποιος θέλει να αγοράσει μια κάρτα γραφικών το κάνει για δυο λογούς. Είτε απλά θέλει να βελτιώσει τις επιδόσεις του υπολογιστή του για Web Surfing(σπάνιο) είτε για να μπορέσει να παίξει τους μεγάλους τίτλους παιχνιδιών τύπου Battlefield 4,Ender Scrolls κλπ. Η σκληρή αλήθεια για τις κάρτες γραφικών είναι ότι όσο πιο ακριβές, τόσο καλύτερες. Οι δυο κυρίαρχοι κατασκευαστές GPU είναι η Amd και η NVidia. Βέβαια κατασκευαστές καρτών γραφικών υπάρχουν πολλοί όπως οι MSI, Asus, Sapphire, Power Color, EVGA, Gigabyte. Στον τομέα των GPU και οι δυο κατασκευαστές είναι άριστοι καθώς τα προϊόντα τους είναι σχεδόν ισάξια. Βέβαια, στον τομέα των καρτών οι διαφορές αφορούν συνήθως τον χρονισμό και την ψύξη της κάρτας. Αν και δεν τονίζετε συχνά, η κατανάλωση μιας κάρτας γραφικών είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι έχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση (αρκετά μεγαλύτερη από των επεξεργαστών) και είτε χτίζουμε καινούριο υπολογιστή είτε κάνουμε αναβάθμιση πρέπει να είμαστε σίγουροι πως το τροφοδοτικό μας θα είναι επαρκές.


  GPU (Graphics Processing Unit):


  Η GPU είναι το μέρος της κάρτας γραφικών το οποίο εκτελεί τους υπολογισμούς. Δηλαδή, λαμβάνει τα δεδομένα από την μνήμη RAM και κάνει τους γεωμετρικούς και τους μαθηματικούς υπολογισμούς έτσι ώστε να μπορείτε να βλέπετε εικόνα στην οθόνη σας. Ισχυρή GPU σημαίνει γρήγορη. Καθώς η GPU είναι ο επεξεργαστής των γραφικών, όταν αναφερόμαστε σε ταχύτητα αναφερόμαστε στην συχνότητα , δηλαδή τους υπολογισμούς που μπορεί να εκτελέσει το δευτερόλεπτο. Επίσης, όπως και με την CPU μια GPU μπορεί να διαθέτει πολλούς πυρήνες πράγμα που θα την βοηθήσει να κάνει περισσοτέρους υπολογισμούς.


  Συμβατότητα:


  Με το ορό συμβατότητα εννοούμε τον τύπο της θέσης πάνω στη μητρική (slot) στην οποία θα συνδεθεί η GPU. Στις μέρες μας τα πιθανά slot που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται είναι τα PCIe, AGP. Τα AGP (Accelerated Graphics Port) slots είναι τα λιγότερο αποδοτικά και πλέον σπάνια slot. Χρονολογούνται από το 1997 και τα συναντάμε σε παλιές motherboard και κάρτες(Δεν προτείνετε). Ακολουθούν τα PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) τα οποία χρονολογούνται από το 2004 και χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Τα PCIe είναι η τελευταία τεχνολογία η οποία αντικατέστησε την AGP και την PCI. Πολλές φορές μπερδεύονται τα δυο slot (PCI με PCI-E) λόγο ομοιότητας του ονόματος αν και είναι τελείως διαφορετικής τεχνολογίας και δυνατοτήτων. Η θύρα PCIe (PCI-E) χωρίζετε σε τρεις εκδόσεις. Όπως καταλαβαίνετε οι 3η έκδοση PCIe 3 x16, είναι η τελευταία έκδοση slot. Ο αριθμός x16 μας δείχνει των αριθμό των pin που συνδέονται με την μητρική μας πλακέτα.


  Μνήμη:


  Οι κάρτες έχουν την ανάγκη για ξεχωριστή μνήμη από την μνήμα RAM. Η μνήμη VRAM (Video Ram) είναι αυτήν στην οποία αποθηκεύονται προσωρινά τα δεδομένα αφού επεξεργαστούν από την GPU μέχρι να εμφανιστούν στην οθόνη. Τα πρόσφατα είδη μνήμης είναι η GDDR2 και GDDR5 με την GDDR5 να υποστηρίζει μεγαλύτερες συχνότητες και να έχει περισσότερες δυνατότητες. Όσον αφορά το μέγεθος της μνήμης το οποίο μετριέται για άλλη μια φορά σε Byte -πλέον GByte- , αφορά το μέγεθος ή το πλήθος των διεργασιών που μπορούν να περιμένουν ταυτόχρονα την προβολή τους σε εσάς. Ανάλογα με την χρήση που επιθυμείτε να κάνετε στο σύστημα σας προτείνονται διαφορετικά μεγέθη μνήμης,  με τον μέσο χρήστη να μην χρειάζεται περισσότερα από 1Gb’s και έναν απαιτητικό gamer ή κάποιον που ασχολείται με επεξεργασία video να μην χρειάζεται πάνω από 2Gb μνήμης. Τέλος, για 3D rendering ή για hardcore gamers που επιθυμούν πάνω από 2 οθόνες σε υψηλά γραφικά απαιτούνται 4Gb μνήμης. Βέβαια, η μνήμη για ένα gamer δεν θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα του καθώς είναι σαν να διαλέγεις ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο ανάλογα με το μέγεθος του ντεπόζιτου των καυσίμων.

  Συχνότητα:


  Η συχνότητα δείχνει την κυριολεκτική ταχύτητα μιας κάρτας γραφικών. Στην πραγματικότητα όμως η ταχύτητα που αντιλαμβανόμαστε είναι ο συνδυασμός όλων των χαρακτηριστικών. Η συχνότητα μετριέται σε Ghz. Να σημειωθεί ότι μια κάρτα με 3Ghz συχνότητα δεν συνεπάγετε ότι είναι γρηγορότερη από μια των 2Ghz, καθώς μπορεί να διαφέρει η αρχιτεκτονική της και να επηρεάζει την ταχύτητα.

  Θύρες:


  Οι κάρτες γραφικών έχουν θύρες στις οποίες συνδέουμε τις οθόνες μας και σε άλλες συσκευές. Οι πιθανές υποδοχές είναι οι: DVI θύρες, VGA θύρες, HDMI θύρες, S-Video. Πλέον προτείνετε να υπάρχει μια HDMI θύρα καθώς είναι το σύγχρονο πρότυπο. Και η HDMI και η DVI θύρες μεταφέρουν ψηφιακά το σήμα ενώ η VGA αναλογικά. Το πλεονέκτημα της HDMI θύρας είναι ότι μπορεί να μεταφέρει και ήχο και εικόνα ταυτόχρονα αντίθετα με την DVI που μεταφέρει μόνο εικόνα. Επιπρόσθετα η HDMI θύρα υποστηρίζετε από περισσότερες συσκευές και έχει καλύτερη υποστήριξη Full HD βίντεο.


  Bit:


  Τα bit μας δείχνουν την ταχύτητα με την οποία μεταφέρονται τα δεδομένα από την GPU στην μνήμη της κάρτας γραφικών. Όσο μεγαλύτερη τιμή τόσο το καλύτερο.

  Ψύξη:


  Όλες οι κάρτες γραφικών έρχονται με προ εγκατεστημένους ανεμιστήρες που καλό είναι να μην πειράζουμε.  Καθώς οι κάρτες γραφικών καταναλώνουν πολύ ρεύμα είναι λογικό να ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες και ως εκ τούτου να χρειάζονται κάποιο ψυκτικό μέσο. Πολλοί κατασκευαστές προσθέτουν δικούς τους ανεμιστήρες στις κάρτες γραφικών οι οποίοι πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματικοί και περισσότερο αθόρυβοι. Κάποιοι από αυτούς είναι οι : ASUS' DirectCU, Gigbayte's Windforce, MSI's Twin Frozr, Sapphire's Dual-X.


  DirectX:


  Με λίγα λογία ο αριθμός έκδοσης του DirectX που υποστηρίζει μια κάρτα γραφικών μας δείχνει το ποσό ρεαλιστικά θα δείχνουν τα παιχνίδια μας. Η τελευταία έκδοση είναι η DX11 και όλες οι καινούριες κάρτες γραφικών την υποστηρίζουν.

  Κατανάλωση:


  Οι κάρτες γραφικών είναι από τα πιο απαιτητικά μέρη του υπολογιστή μας. Συνήθως καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από τον επεξεργαστή και προφανώς τα υπόλοιπα υλικά μέρη. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την επιλογή της και να είμαστε σίγουροι πως το τροφοδοτικό μας είναι αρκετά ‘δυνατό’ για μια πιθανή αναβάθμιση.


  Κατά την αγορά:  • Αποφασίστε την χρήση που επιθυμείτε στο σύστημα σας. Αν δεν σας ενδιαφέρουν οι απαιτητικές εργασίες όπως τα μοντέρνα παιχνίδια και το 3D rendering τότε θα σας πρότεινα την αγορά μιας κάρτας γραφικών κάτω από 100 ευρώ ή και καθόλου αγορά (παραμονή με τα ενσωματωμένα γραφικά του επεξεργαστή). Για μέτριες εργασίες προτείνετε μια κάρτα γραφικών στα 150-200 ευρώ ενώ για πολύ απαιτητικές εργασίες προτείνετε μια κάρτα γραφικών άνω των 200 ευρώ.  • Σιγουρευτείτε πριν την αγορά πως οι διαστάσεις της κάρτας γραφικών είναι συμβατές με το υπόλοιπο σύστημα σας. Δηλαδή ότι η κάρτα γραφικών χωράει στο κουτί του υπολογιστή σας. Πολλές φορές γίνετε το λάθος να μην προσέχουμε τις διαστάσεις και να καταλήγουμε με μια κάρτα γραφικών που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.  • Επίσης, αν διαθέτετέ ήδη μητρική πλακέτα σιγουρευτείτε πως διαθέτει τις κατάλληλες υποδοχές για την σύνδεση με την κάρτα γραφικών.  • Είναι σημαντικό το τροφοδοτικό σας να είναι επαρκές να υποστήριξη την κάρτα γραφικών σας, αλλιώς θα έχετε πρόβλημα στην λειτουργία ολοκλήρου του υπολογιστή.  • Τέλος, να σημειωθεί πως για αυτούς που επιζητούν πολλαπλές οθόνες σε υψηλές αναλύσεις ίσως χρειαστούν πάνω από μια κάρτες γραφικών και τον συνδυασμό τους με τις τεχνολογία SLI και Crossfire. Να σημειωθεί πως δύο κάρτες γραφικών δεν σημαίνει διπλάσια απόδοση. Συνήθως υπάρχει μια αύξηση στην ταχύτητα κατά 50%. Γενικότερα αν δεν χρειάζεστε την παραπάνω κάρτα, θα σας πρότεινα να μείνετε με την μια.


  Το άρθρο δημιουργήθηκε από τον @ΚΚαράπας για το Thegreeksenergy.com.  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρους του Φόρουμ χωρίς τη γραπτή άδεια των Διαχειριστών.
  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

  Δημοσίευση: 2 Απ: [Οδηγός] Αγορά κάρτας γραφικών και για αρχάριους Την / Το Τρι 13 Ιαν 2015, 12:14

  atozak

  atozak
  Senior Member

  Επιστροφή στην κορυφή
  ευχαριστουμε για τα ωραια θεματα σου psifous

  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών https://www.thegreeksenergy.com

  Δημοσίευση: 3 Απ: [Οδηγός] Αγορά κάρτας γραφικών και για αρχάριους Την / Το Τρι 13 Ιαν 2015, 20:37

  Επιστροφή στην κορυφή
  Εγω ευχαριστω που σας αρεσουν ! :D  Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρους του Φόρουμ χωρίς τη γραπτή άδεια των Διαχειριστών.
  Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

  Δεν μπορείτε να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα


  Μοιραστείτε αυτό το θέμα

  Url
  BBcode
  HTML

  Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή. Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης